İnanmayacaksınız ama burası İzmir
Doğal Yaşam’dan ölümsüz kareler
BURASI AFRİKA DEĞİL İZMİR…
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği “Sizin Gözünüzden Doğal Yaşam” konulu fotoğraf yarışması sonuçlandı. Yarışmaya bu yıl 246 fotoğraf sevdalısı tam bin 189 eserle katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nın 4.’üncü kez düzenlediği “Sizin Gözünüzden Doğal Yaşam” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Doğal Yaşam Parkı’nda barınan 130’dan fazla türde 1500’ü aşkın hayvanı genç nesillere tanıtmak ve fotoğrafçılığın gelişmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmaya bu yıl 246 kişi bin 189 eserle katıldı. Geçtiğimiz yıl bin 441 fotoğrafın yer aldığı etkinlikte, ikinci yıl bin 435 fotoğraf, düzenlendiği ilk yıl ise 735 fotoğraf yarımıştı.
Birincilik haydar Doğramacı’ya
DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Fotoğraf Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Işık Sezer, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Koştumoğlu, Ege Üniversitesi Fizik Tedavi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Çapacı, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen ve İzmir Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Şahin Afşin’den oluşan jürinin yaptığı değerlendirmenin ardından, dereceye giren 4 fotoğraf ile sergilenmeye değer bulunan 35 eser belirlendi. Jürinin yaptığı zorlu değerlendirmenin ardından Haydar Doğramacı birinci, Songül Döner ikinci, Hüseyin Opruklu üçüncü olurken, Ercan Pek de mansiyon ödülüne layık görüldü.
Göçmen kuşlar, uygun rüzgarlar bulabilmek için yerden 6 km yukarılara kadar çıkarlar. Yiyecek bulmak ve soğuktan korunmak için göç ederler. Seyahate çıkmadan önce vücutlarına yağ depo ederler. Yağın, aynı miktardaki protein ve karbonhidrata göre iki misli enerjiye sahip olması, kuşlar için en iyi bir yakıt olmasına sebeptir. Kuşlar, eski yuvalarını bulmak için Güneşi pusula olarak kullanırlar. Sisli ve bulutlu havalarda ise, yerin manyetik sahasını, geceleri ise yıldızları pusula olarak kullanırlar. İnsanlar frekansı 16000den az olan sesleri işitemediği halde, kuşlar rahatça işitebildikleri için yollarını kolayca bulabiliyorlar.