KLİMA KULLANIMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Bilindiği üzere, yaklaşan yaz aylarıyla birlikte kentimizde soğutma amaçlı klima kullanımında da artış görülmektedir. Ancak ortam konforuna büyük katkılar sunan klimaların, bilinçsiz kullanım halinde ekolojik dengeye zarar veren gazların daha fazla salınmasına neden olduğu gibi, yurttaşlarımızın bütçelerinde de ekstra yükler oluşturduğunu unutmamak gerekir. Klimaların tekniğe uygun olmayan kullanımı sağlığımızı bozabilir ve gereksiz enerji sarfiyatına neden olur. Bu nedenle, TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, klima kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara dair bir bilgilendirmede bulunma sorumluluğumuz olduğunu düşünmekteyiz. Bu bağlamda, klima kullanımında dikkat edilmesi gereken başlıca noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Klimanın kullanıldığı ortamın ısı yalıtımı ne kadar iyi olursa, soğutma yükü ve dolayısı ile elektrik tüketimi azalacağından verimi artacaktır.
2. Klima kullanılan ortamda güneş alan camlarda bulunan panjur, perde vb. gölgeleme elemanları kapalı tutulmalıdır. Doğrudan güneş ışığının içeri girmesi daha fazla enerji harcamanıza neden olur.
3. Klima kullanılan ortamlarda kapı ve pencereler kapalı olması enerji verimliliğini artırır ısıl açıdan daha konforlu bir ortam oluşturur. Ancak ev tipi klimalarda ortama taze hava verilmediğinden klima kullanılan ortamların düzenli olarak havalandırılmaları gerekir. Dış ortamın daha serin olduğu saatlerde havalandırma yapmak enerji verimliliği için en uygun yöntemdir.
4. Klima cihazlarının serpantinleri, fanları, iç aksamı ve filtreleri toz tutar ve zamanla kirlenir. Bu durum hem klimanın verimliliğini etkiler hem de zamanla klima cihazını yıpratır. Bu tozlar çalışma esnasında birçok hastalığa neden olabilir, içinde mikrop ya da bakteri barındırabilir veya oluşturabilir. Bu nedenle klima cihazı yaz-kış kullanılıyorsa en az her geçiş mevsiminde, sadece yazın kullanılıyorsa her kullanma dönemi öncesi en az bir kez serpantinler temizlenmeli ve periyodik bakımı mutlaka yetkili servisler tarafından yapılmalıdır. T.C Ticaret Bakanlığı tarafından yaptırılan, yetkili servis kontrol web sitesi www.servis.gov.tr üzerinden firmaların yetkili servis olup olmadığı kontrol edilebilir.
5. Hava filtreleri düzenli olarak (en az haftada bir kez) temizlenmelidir.
6. Klima cihazları konfor için üretilmiş cihazlardır; aşırı ısıtma ya da aşırı soğutma yapmak bu cihazların daha fazla enerji tüketmelerine neden olacaktır. Klima cihazının kumandasından ayarlanan sıcaklık istenen oda sıcaklığı değeridir. Soğutma yaparken oda sıcaklığı değerinin dış hava sıcaklığına göre 8-12°C düşük olacak şekilde ayarlanması yeterlidir. Her durumda ayarlanan oda sıcaklığı 24°C’den düşük olmamalıdır. Daha fazla soğutmaya çalışmak hem konforsuzluk yaratır hem de klimanın daha çok enerji harcamasına neden olur.
7. Klima cihazında bulunan dikey ve yatay kanatların yönü ayarlanarak ya da sürekli hareket ettirilerek üflenen havanın odaya dağılmasının sağlanmasıyla homojen bir soğutma elde edilmesini, istenilen oda sıcaklığının daha çabuk yakalanmasını ve enerjinin verimli kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
8. Hava akış yönü odayı soğutmak için yukarı, ısıtmak için aşağı olmalıdır.
9. Havanın çok sıcak olmadığı ve nemin yüksek olduğu günlerde klima cihazı nem alma modunda çalıştırılmalıdır. Nemin düşürülmesi, iç ortamda istenen konforu sağlayacaktır.
10. Klimanız soğutma modunda çalışırken diğer elektrikli (ütü vb.) aletleri kullanmamaya dikkat edilmelidir. Kullanılan her elektrikli alet, ortama gücü etkisinde ısı vermekte ve bu ısı ortamda ilave soğutma ihtiyacına neden olmaktadır. Bu durumda klimanız daha fazla çalışma gereği duyacak ve daha fazla elektrik tüketecektir.
11. Uzun süre klima cihazının karşısında ve hava akımında durmak, oturmak, soğuk hava akımı içerisinde kalmak sağlığınız açısından sakıncalıdır. Yaşlı, hasta ve çocukların odalarında klima kullanımı sırasında daha dikkatli olunmalı, doğrudan hava akımında kalmamaları sağlanmalıdır.
12. Bitkiler ve evcil hayvanlar uzun süreli olarak klima cihazlarının hava akımı içerisinde bulunmamalıdır. Sıcak ya da soğuk havanın sürekli olarak bitkilerin ve hayvanların üzerinden geçmesi bitkilere ve hayvanlara zarar verebilir.
13. Klima cihazlarını durdurmadan cihazlara müdahale edilmemeli ya da temizlik yapılmamalıdır. Çalışırken cihaza dokunulması durumunda yaralanma riski yüksektir. Klima cihazlarında temizlik yapılacağı zaman cihaz çalışmıyor olmalıdır. Klima cihazlarının bakım ve derin temizliği ise yetkili servislerce ya da bu konunun uzmanı olan kişilerce yapılmalıdır.
14. Pandemi döneminde, zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlarda klima cihazlarının çalıştırılmaması, mümkün olduğunca kapı ve pencereler açılarak taze hava ile iklimlendirme yapılması gerekmektedir.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, bu bilgiler ışığında tüm yurttaşlarımıza, klima kullanımlarında hem bütçelerini ve konforlarını hem de ekolojik dengeyi gözetmeleri çağrısında bulunuyoruz.
TMMOB
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
İZMİR ŞUBESİ
YÖNETİM KURULU