İzmir

Temizkan,“Türkiye ve Türk dünyasının önemi her geçen gün artıyor”

Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü kurulduğu günden itibaren taşıdığı misyonun verdiği sorumluluk ile bu gelişmeleri bilimsel bir perspektifle değerlendirmekte ve bu doğrultuda yeni projeler geliştirmektedir.

EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, akademik döneme yeni hedeflerle başlıyor

TDAE, Türk dünyası ile ilgili bilimsel ve kültürel çalışmalara liderlik ediyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE), Türkoloji alanında lisansüstü eğitim öğretim veren, Türk dünyasının kültürel, sosyal ve ekonomik durumuna yönelik bilimsel araştırmalar yürüten ve Türkçe öğreten önemli bir merkez olarak hizmet veriyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Fatih Sansar’ı makamında ağırlayarak, görevlerinde başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Türk Dünyası Araştırmaları Enstitümüz; tam akredite, öğrenci odaklı araştırma üniversitemizin uluslararasılaşma misyonu hedefleri doğrultusunda önemli bilimsel çalışmalar yürütüyor.  Enstitümüz bir yandan lisansüstü eğitim öğretim verirken bir yandan da bünyesinde bulanan Türkçe Öğretim Birimi ile Türkçe öğretiyor. İzmir’imizin, bölgemizin ve ülkemizin başta Türk dünyası olmak üzere tüm dünyaya açılan pencerelerinden biri olmaya devam ediyor. Enstitümüz bilim insanları da akademik çalışmaları ile üniversitemizin uluslararası markasına nitelikli katkı sunuyorlar.  Ege Üniversitesi olarak, uluslararasılaşmayı kritik önemde bir konu olarak görüyor, öğrenci ve akademisyen hareketliliğini artırmak için gerekli girişimlerimizi sürdürüyoruz. Enstitümüzün bu konuda önemli bilim diplomasisi yürüteceğine, iş birlikleri gerçekleştireceğine yürekten inanıyorum” dedi.

Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan ise “1992 yılında kurulan Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Türkoloji alanındaki yer alan farklı alt disiplinleri ile Ege Üniversitesinin en köklü kurumlarından biridir. Türk halklarının dili, edebiyatı, tarihi, kültürü ve siyasal yapıları üzerine lisansüstü programların yanı sıra Türk Dili ve Lehçeleri, Türk Dünyası Edebiyatları, Türk Halk Bilimi, Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ve Siyasal İlişkiler, Türk Sanatı ve Türk Tarihi gibi anabilim dallarında yürütülen bilimsel araştırmalar ve projeler ile uluslararası alanda Türk dünyasına ilişkin literatüre önemli katkılar sunmaktadır” diye konuştu.

“Türkiye ve Türk dünyasının önemi her geçen gün artıyor”

Dünyada yaşanan değişim ve dönüşümün Türkiye ve Türk dünyasının önemini daha da artırdığını vurgulayan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan, “Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü kurulduğu günden itibaren taşıdığı misyonun verdiği sorumluluk ile bu gelişmeleri bilimsel bir perspektifle değerlendirmekte ve bu doğrultuda yeni projeler geliştirmektedir. Uluslararasılaşma sürecine odaklanılarak nitelikli bilimsel çalışmalar üretmek, öğrencilere ve araştırmacılara burs imkânları sağlamak ve öğrenci değişim programlarının etkinliğini artırmak hedeflenmektedir. Bu bağlamda dünyanın farklı yerlerinde faaliyet gösteren Türkoloji enstitülerinin yanı sıra Türk dünyasına yön veren TİKA, YTB, Türk Akademisi, TÜRKSOY, Yunus Emre Enstitüsü, TRT, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu gibi kurumlarla daimi iş birliği içerisinde hazırlanan ortak bilimsel faaliyetlere yenilerinin eklenmesi amaçlanmaktadır” dedi.

“Türk dünyası ile ilgili pek çok hususta sorumluluk hissediyoruz”

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan, “Üretilen bilimsel bilgiyi topluma aktarma konusunda da hassasiyet sahibi olan enstitümüz; dilini, tarihini, yaşadığı coğrafyayı bilen, edindiği bilgi ile çıkarım yapabilen entelektüel bir toplum yaratabilme gayesi ile kamuya açık olarak panel, konferans, çalıştay ve sempozyum gibi bilimsel etkinliklerin yanında anma ve kutlama programları ile dezavantajlı gruplar için hazırlanan sosyal sorumluluk projeleri de yürütmektedir. Bununla birlikte, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yağmur suyu hasadı altyapısının oluşturulması ve karbon salınımımızı azaltacak güneş enerjisi sistemlerinin kurulması gibi sürdürülebilir yeşil enerji projeleri de enstitümüzün gelecek hedefleri içerisinde yer almaktadır. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü kurulduğu günden itibaren sahip olduğu misyon ve vizyonuyla salt bir bilim kurumu hüviyetinde olmamıştır. Türk dünyası ile ilgili pek çok hususta sorumluluk hisseden ve çözüm üretmeye çalışan kimliği ve sahip olduğu yetkin kadrosuyla birlikte günümüz bilim dünyasının ihtiyaç ve taleplerine uygun disiplinler arası çalışmalar yürütmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda enstitümüz, misyon ve vizyonumuza uygun sivil toplum kurumlarıyla iş birliği yapmayı ve yetiştirdiği bilim insanlarıyla Türk dünyası ve ülkemizin menfaatleri için gerekli çalışmalarda liderlik etmeyi hedeflemektedir” diye konuştu.